top of page

Door een aantal mooie instanties gevuld met mooie mensen vond ik op een veilige plek een nieuw huis. Ik kon namelijk door mijn psychische gezondheid (of ongezondheid) niet meer bij mijn ouders wonen. In het nieuwe huis ervoor ik voor het eerst in vijf jaar rust. De woning gaf mij ruimte om beter te worden. Ik voelde me voor het eerst in een lange tijd thuis.

Er is veel -terechte- kritiek op hulpverleningsinstanties. Maar daardoor lijken we soms te vergeten dat er ook dingen goed gaan. Ze doen vaak geweldig werk, onder zware omstandigheden, voor weinig geld. Daarom heb ik, samen met mensen in dagbestedingen, een zacht, warm en vrolijk monument gebouwd. Een zacht momument om hen te danken en te eren. Welkom in Een Zacht Huis.

Een aantal mensen hebben met mij willen delen wat het voor hun heeft betekend om te kunnen wonen bij een hulpverleningsinstantie. 

De korte verhalen zijn te lezen aan de binnenzijdes van de muren.

Tijdens dit project heb ik mij laten inspireren door de dualiteit van muren. Muren zijn vaak niet alleen van harde materialen gemaakt, maar hebben een hard karakter. Dit harde karakter is niet voor niets. Mensen hebben door de geschiedenis heen (en nog steeds) muren gebouw om te imponeren, intimideren en te limiteren. Maar muren zijn meer dan dat. Muren nemen ons ook in bescherming. Muren beschermen ons tegen storm en regen, tegen mens of dier waar wij mogelijk bang voor zijn. Binnen muren kunnen wij ons verschuilen, terugtrekken en kunnen wij onszelf ontdekken en ontwikkelen.

Om Een Zacht Huis te creëren heb ik ervoor gekozen om de baksteen (één van de meest gebruikte objecten bij het maken van muren) zacht te maken. Deze zachte bakstenen zijn de basis, of de fundering, van het huis. De ruim 300 zachte bakstenen heb ik gemaakt samen met mensen van Meesterwerk Zwolle en Het Leger des Heils 50|50 Workcenter Rotterdam.

Één baksteen is ca. 215 mm lang, 101mm breed en 65mm dik.

In totaal bestaat het huis uit 308 hele bakstenen en 32 halve bakstenen. Het dak bestaat twee gekwilte dekens van 180cm lang 130cm breed.

Het huis is ca. 180cm lang, 150cm breed en 230cm hoog.

bottom of page